Népszerű bejegyzések

2014. november 11., kedd

FOTOGALÉRIA












MIT ADNAK A HEGYEK.............




,,Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé. A fák alatt, itt-ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak."                                                                                                                                                                                                                                                           Wass Albert



Mit adnak a hegyek, ha ismerjük, szeretjük? Mit adhat a közösség ha szolgáljuk, szeretjük? Sok esetben felmerül a kérdés, mi az igazi érték életünkben. Sokan a pénzben látják ennek mértékét. Sokféle értékkel, értékrenddel találkozunk az életünk során. Mindenképpen számít a családi háttér, műveltségünk, jellemünk, hogy mit tartunk értéknek. Bölcsek szerint az igazi érték az, amit szemmel nem láthatunk. Ezek lelki értékek. Csak néhány fontosabb:

Tisztesség  Lelkesedés Felelősség Nyitottság Fejlődés
Életem során megtapasztaltam, hogy a jó cselekedetek, a szellemi és természeti értékek, az építő személyiségek életünkben magasba repítenek. Pozitívan befolyásolják jellemünket.

TERMÉSZETFOTÓZÁS

Csak a reggeli harmat, de az aranyból!!
,,Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé. A fák alatt, itt-ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak."
                                                                                                                                    Wass Albert

http://nomadfoto.blogspot.hu/

GYERMEKKORI CSAVARGÁSOK KORCSOLYÁVAL, KERÉKPÁRRAL ÉS TÚRACIPŐBEN

Családunkban a szabadidő nagy része aktívan telik. Gyalogtúrázunk, sátorozunk. Bicajozunk terepen és országúton. Alkalmanként vízitúrázunk és síelünk is. Több sportággal megismerkedtünk már és örömmel tapasztaljuk, hogy a  gyerkőcök követnek bennünket. 
Célunk, hogy okosan töltsék el idejüket, kialakuljon érdekes, egészséges, nívós életmódjuk. Sokat lássanak-tapasztaljanak a világ pozitív oldalából és minél kevesebb legyen az életükben a "Z" generációs negatív hatás.










TÚRÁZZ NYOMTALANUL

Amikor ráérzünk arra, hogy a Természet részei vagyunk, amikor megértjük, hogy értünk van hegy völgy erdő mező patak fű fa virág folyó és a tavak, amikor a táj látványa és a csend hangjai megérintik szívünket, amikor megpihen a lelkünk ott, ahol az aszfalt véget ér, amikor már otthon vagyunk Benne, csak akkor jövünk rá, hogy ne mocskoljuk, hanem óvjuk. Bagyinszki János

Túrázz nyomtalanul!



A túrázás egyik legfontosabb eleme a - jó értelemben vett - magány, a zsúfoltságtól való menekülés. A természetbe visszatérő, idilli elvonulást azonban könnyen elcsúfíthatja az erdő közepén talált cigarettacsikk, vagy egy eldobott műanyag palack, ropis zacskó látványa. Amerikában egy külön szervezet foglalkozik a kulturált természetjárás segítésével, a Leave No Trace vagyis a Ne hagyj nyomot! nevű szervezet.

Így túrázz a “Leave No Trace” szellemében:
Tervezz előre, és készülj fel: jó, ha ismerjük a helyszín szabályait. Ha lehet ne a csúcsszezont válasszuk, amikor amúgy is nagy a terhelés a kirándulóhelyen. Ha lehet, kisebb csoportokban induljunk útnak. Ha nagy a társaság, osszuk kisebb csapatokra. A magunkkal vitt élelmet érdemes a felesleges gyári csomagolástól megszabadítani (vagy egyáltalán nem vásárolni olyat, amit fölösleges csomagoláshalomban tesznek a polcra), így a zacskóhalmot véletlenül sem kapja fel a szél.
turanyomnelkul sator

Táborozz teherbíró helyeken: a teherbíró táborhelyek már meglévő ösvények, kijelölt táborhelyek, sziklás, kavicsos, száraz füves vagy havas aljzatok. A táborhely foglaljon kis helyet.

Ne hagyj hátra hulladékot: mindent vigyünk tovább magunkkal, és csak olyan kijelölt helyen rakjuk le, ahol biztosan van szemétszállítás. Táborhelyek környékén maradék élelmet se hagyjunk hátra! Lehetőleg egy helyen végezzük a dolgunkat, víztől és ösvényektől legalább 60 méterre. Lehetőleg ássuk el, amit termelünk, és a helyét is álcázzuk kövekkel, levelekkel. A mosogatás, mosakodás a természetes vizektől szintén legalább 60 méter távolságra történjen.
turanyomnelkul aurora camping under the northern lights boreal forest canada-wallpaper

Hagyd érintetlenül, amit találsz: csodálj és vizsgálj meg minden kulturális, történelmi emléket, ám ne mozdíts el semmit. A növényeket, állatokat, köveket szintén ne háborgassunk, ne mozgassuk. Ne építs, áss a természetben!

A tábortűzzel óvatosan: ha nem muszáj, ne rakj tüzet, használj inkább gáz/benzinfőzőt. Ha ez nincs, legyen kicsi a tűzrakás, tüzelőként pedig csak a környékbeli, földön heverő ágakat, gallyakat használd! Indulás előtt hűtsd ki a parazsat, és a hamut - nagyjából észrevétlenségig - szórd szét!

Tiszteld a vadvilágot: ne etessük és közelítsük meg az állatokat! Kutyát macskát csak akkor vigyünk magunkkal, ha folyamatos felügyelet alatt tudjuk tartani. A vadállatok számára érzékeny időszakban kerüljük a velük való találkozást - párzás, fészekrakás, a kicsinyek születése tájékán.

Légy tekintettel a többi látogatóra!
És mindezt tanítsd meg a gyerekednek is!

Hogy ez evidens? Mégis minden ösvényen találni szemetet, nem ritka az eldobott csikkek okozta tűz, vagy a kampányszerű virágszedés, cseppkő-szuvenír gyűjtés.

  NEM IS BESZÉLVE AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMRÓL: