Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 7., vasárnap

FEJBEN DŐL EL MINDEN, A SAJÁT FEJÜNKBEN.


"Az élet olyan, mint egy könyv. Ha nem utazunk, mindig ugyanazt az oldalt olvassuk."


Évekkel ezelőtt Magyarország oktatási-ifjúsági- és sportirányító szervei úgy döntöttek, hogy a turizmust, természetjárást elterjesztik az általános és középiskolákban egyaránt. Javaslatuk szerint: minden diák vegyen részt havonta egy túrán. A tanév során 10 alkalommal ismerkedjen meg az utazással, a kirándulás-túrázás örömeivel, élményeivel. Fordítsa egészsége megőrzésére a Természet ajándékait. Sajnos, az utóbbi 2 évtizedben elhalt ez a kezdeményezés. Ennek következményét ismerjük. 
A sajnálatos hozzáállás egy élő példája:
-- Egy vidéki kisváros középiskolájában a szülői értekezlet témája az osztálykirándulás. Egy anyuka felszólal: Remélem, nem lesz túra, mert megizzad a gyermekem és akkor nem engedem el. --

A forró nyári napokon még azok is megizzadnak, akikre egyébként nem jellemző a verítékezés. Sokan nagyon kellemetlennek tartják a testnek ezt a valóban nem túl „esztétikus" reakcióját, pedig az izzadás nemcsak természetes, hanem szükséges folyamat is.
·             Izzadás nélkül a szervezet só- és vízháztartásának szabályozása nem működne.
·             Ha nem verejtékeznénk, felborulna a hőszabályozásunk. Amikor az izzadság elpárolog, hőt von el, így lehűl a bőr és a benne futó erekben a vér hőmérséklete.
·             Az izzadással méregtelenítünk is, hiszen ilyenkor salakanyagok ürülnek ki a szervezetünkből.
Az izzadást verejtékmirigyek biztosítják. A verejték döntően szagtalan, a kellemetlen testszagért a váladékokban elszaporodó baktériumok a felelősek. 
Megfelelő testápolással, mosakodással természetesen teszünk ellene.

Az én családomban és széles baráti körömben, a havonkénti kirándulás, túrázás bevett szokás. Az erdők, magas hegységek, várak-történelmi városok nyújtotta fizikai, esztétikai, közösségi, mentális élmény-hatás-felüdülés miatt. Az elmúlt szombaton is a Felvidéken töltöttünk egy napot. Az egész heti strapa ellensúlyozására, a Kis - Fátra hegység gerincén és a Vrátna kanyonban túráztunk. 

Itt:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése