Népszerű bejegyzések

2011. december 11., vasárnap

MUTASD MEG TÚRAFELSZERELÉSEDET, MEGMONDOM KI VAGY!

Minden tevékenységnek megvan a divatja, felszerelése, tudnivalója. Így van ez a túrázással és a túraöltözettel is. A régi mondás szerint "Nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista."
Mire érdemes odafigyelnünk kirándulásaink alkalmával, hogyan öltözködjünk?

A legfontosabb az, hogy minden, amit használunk a túrán, az esőkabáttól a cipőig, régi jó ismerősünk legyen.
Az új holmik, új cipő megtréfálhatnak, mindenképpen még idehaza használd. Az időjárás a magas hegyekben egészen más, mint tengerszinten. Fokozatosan hidegebb és szelesebb idő várhat ránk, ahogy felfelé haladunk. Fontos a réteges öltözködés, strapabíró túraöltözet. Szükséges a meleg ruha (tartalék, még nyáron is!, izzadságot elvezető alá-öltözet), Széldzseki, polár-kabát, jó minőségű esőköpeny és esőnadrág, kényelmes túrabakancs, kesztyű, sapka vagy kendő napszúrás ellen, kamásli. Mindenképp hasznos jó minőségű, úgynevezett lélegző esőkabátot és esőnadrágot vinni. (ajánlott a Gore-Tex) A felszerelés összeállításánál gondoljunk a súlyra!  Létfontosságú holmikat ne felejtsük otthon.


Bővebben itt olvashatsz:
http://www.turatars.com/blog/view/id_635/title_Felszereles-es-egyeb-okossagok/

Balázs és Levente barátaim ruházata egy Tátratúrán

10 jó tanács a túraöltözet tisztításához

Aki túrázásra adja a fejét, egy idő után beruház egy jó minőségű túrakabátba vagy bármilyen technikai öltözetbe. Ezek persze ugyanolyan törődést, tisztítást igényelnek, mint más túrafelszerelések.
Mire figyeljünk oda mosáskor, tisztításkor, szárításkor és tároláskor?
  1. Semmiképp ne mossuk együtt más "sima" öltözékkel, ruhával.
  2. Ne használjunk hagyományos mosószert és öblítőt, csak a hozzá való hagymászó-boltban (is) kapható speciális szerekkel mossuk.
  3. Maximum 40 fokos vízben mossuk.
  4. Kerüljük a mosógép használatát. Igaz kényelmesebb, de a speciális anyagok jobban sérülnek a mosógépben.
  5. Lehetőleg ne mossuk fürdőkádban, mosdóban, mert az abban lerakodó, láthatatlan kemikáliák, tisztítószerek komoly kárt tehetnek a ruhában. Csak az erre elkülönített műanyag lavorban tegyük ezt.
  6. Kerüljük az un. száraztisztítási eljárásokat (gőzölés, kefélés, vasalás)
  7. A szárítás ne napon és ne sugárzó hővel (pl. radiátor, konvektor, hősugárzó) történjen, valamint ne lógatva, inkább fektetve a szárító rácsain.
  8. Impregnálás: a speciális mosószerek, öblítők gyakran egyben impregnálószerek is, tehát nem szükséges olyankor külön impregnálószert alkalmazni.
  9. A "hagyományos" esőkabátoknál (nem softshellnél) az impregnálás a mosás utáni, nedvesen felvitt direct spray-on impregnálókkal történjen.
  10. Az öltözet, kabát tárolásánál a legmegfelelőbb, ha vállfát használunk. Ha cipzáros, akkor azt húzzuk össze.
Kellemes túrázást mindenkinek!