Népszerű bejegyzések

2012. szeptember 26., szerda

INNI A TÚRÁN IS KELL, DE MIT ÉS MENNYIT?


 A LORENZ HÁGÓN JÁRTUNK
A vizet kulacsban vittük. Van itt jobb ötlet erre vonatkozóan:


Tóth Zsigmond, a Baraka túravezetője napi rendszerességgel használja a Platypus® vízellátó rendszereit. 
A továbbiakban ő mesél a rendszeres vízfogyasztás melletti érveiről a túrák során.

"A Black Diamond Flash hátizsák életem legjobb darabja, könnyű ajánlani másoknak. A víz fontosságáról beszélni, közhelyes. Nem beszelni róla, felelőtlenség.
Különböző elméletek szólnak a napi folyadékszükséglet mennyiségéről, egy azonban biztos: olyat még soha nem hallottam, hogy valaki túl sok vizet ivott volna. 
Általánosan el lehet mondani, hogy keveset iszunk. Pedig van vizünk, jó minőségű, frissítő, a hűsítő csapból, forrásból vagy a büfé hűtőjéből. Keveset iszunk, mert lusták vagyunk. Lusták vagyunk elővenni a kulacsot, a palackot. Inkább fotózunk, beszélgetünk, öltözködünk.
Túravezetőként naponta számtalanszor ismétlem: Pihenünk, igyatok!
Különösen fontos ez a hegyekben, ahol többet izzadunk, több párát lehelünk ki. Az elégtelen folyadékbevitel eredménye pedig nem a szomjúság. Gyakran fejfájás, ingerültség, szédülés, nem körültekintő döntéshozatal - ezek a kiszáradás első szembetűnő jelei.
Nem szabad a szomjúságra várni, az ivásnak automatikusnak kell lennie. Hamarabb kell innunk, mint ahogy a szervezetünk jelez. 
Az én saját tapasztalatom, hogy a vízellátó rendszerek kínálják a legjobb megoldást az ivás automatizálására. A folyadék így mindig kéznél, pontosabban szájnál van. Nem kell levennünk a hátizsákot, kivenni a kulacsot, majd visszapakolni mindent. Nem kell ezt félóránként megismételni, elfagyott kézzel, via ferrata közben a falban, bringán vagy kajakban.
Két korty a vízellátó rendszerből menet közben, és máris több időnk van fotózni, beszélgetni vagy öltözködni.
A nagy kérdés pedig: mégis mennyit? A válasz csak ez lehet: minél többet. Egy biztos, a tömlőből az utolsó cseppig ki fog ürülni a víz, önkéntelenül is megisszuk.
Tehát a víztartály legyen legalább két literes, nyitható szájú, cserélhető csutorájú. Alapvető elvárás ugyanis a tömlő tisztíthatósága és mellékíz mentessége. Megfelelően használva és tisztítva azt, több évre megoldódik a vízkérdés."