Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 16., kedd

MIÉRT ÉRDEMES KICSI GYERMEKKÉNT MEGISMERNI A HEGYEKET?


A hegymászásnak fontos szerepe van a személyiség fejlesztésében. Bizonyítja ezt pszichiátriai kutatásaiban Robert Schwenda: a mászás egy életfilozófia, hiszen megalapozza az önbizalmat, ami a saját korlátok megtapasztalásával alakul ki és nehéz élethelyzetekben erőt, biztonságot és bizalmat ad az embertársakban. 
A tübingeni egyetem felépülési klinikáján 2001 óta használják ezt a módszert. 

Eredményes a mászás a gyerekek gyógypedagógiájában is, hiszen hozzájárul az érzékelés, az egyensúlyérzet és a szociális képességek kialakulásához. Fejleszti a figyelmet és nem utolsósorban hozzájárul az önérzet, az önbecsülés erősítéséhez.
A hegy egy olyan játszóteret jelent, ahol a kikapcsolódás és az energia levezetése mellett lehetőség van ismerkedésre, tanulásra. 

A hegymászás, a kirándulás a hegyre az erdőkbe jutás szükségét fejezi ki. Ez az ún. szilvoterápia (silvus=erdő), egyike a legolcsóbb és leghatékonyabb kezelési módszereknek és az erdőben, a természetben való sétára vonatkozik. 
A fák bioenergetikus hatása abban nyilvánul meg, hogy a közelükben való tartózkodáskor az ember valósággal feltöltődik pozitív energiával, ami észrevétlenül a nyugodtság, harmónia, szépség, öröm, elragadtatás érzését kelti.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a hegymászás egyaránt kitűnő megelőzési- és gyógymód lehet sokféle betegségben. Úgy mint idegbetegségek, belső szervek idegalapi megbetegedései, túlsúlyosság, aszténia, krónikus bronchitisz, asztma, trombózis, depresszió.
Az orvostudomány legújabb felfedezései szerint a kirándulás segít a modern civilizációs betegségek megelőzésében és kezelésében is.

Egy új-zélandi kutatás rámutatott arra, hogy azok, akik rendszeresen járnak kirándulni optimistábbak, mint szedentáris társaik, hiszen a hegy hozzásegít felismerni azt, ami valóban fontos és inkább megéri két napot túrázni a hegyekben, mint egy hetet sportolni a szennyezett városi légkörben. 
Mint testi-lelki terápia, a mai stresszelt hightech világban, a hegymászás, túrázás a szabadság, kötetlenség érzését nyújtja a túlhajszolt embereknek.


Tehát inkább erdő, mint a kórház!