Népszerű bejegyzések

2013. november 25., hétfő

ÉLTETŐ TÚRÁIM SZÉP EMLÉKEI



Már gyermekkoromban rájöttem erre a nem minden napi bölcsességre. Igen szerettünk tekeregni és volt alkalmunk utazásra, táborozásra is. Ezt a jó szokást megtartottam a mai napig és Családomnak is megtanítottam. Kalandozásaink is ezt tanúsítják:

Az Alpok gyöngyszeme, a Dolomitok



Sok éve már, hogy a természetet járjuk, családdal, barátokkal, az egyesülettel, tanítványaimmal. Minden túránk csodálatos élmény, de ez az egyik a legemlékezetesebb kaland.

Néhány évvel ezelőtt történt. Összecsomagoltuk, hátizsákjainkba raktuk egy hétre való élelmünket, ruhánkat, házunkat (izolier, sátor, hálózsák). Két felnőtt, két gyermek, a Családunk. Együtt örültünk a soron következő programunknak, hiszen ismét Olaszországba utazunk, a várva várt hegyvidéki nyaralás már a miénk.
Az indulás napján pár utcával odébb egy téren parkol szállító járművünk. Sofőrünk tapasztalt pilóta, 45 személyes autóbusza minden szerpentinre felmászik.
A busz mellett a füvön kiporciózva negyven útitárs csomagja, na és a konyhasátor, gáztűzhely, gázpalack. Szervező-csoportvezetőnk édesanyja lesz a nagy-tudású főszakács. Hozott (vitt) anyagból főzünk, mert akkor még az Európai koszt igen drága volt az itthonihoz képest. (Ma már a hazai drágább.)

Hosszú, szép utat tettünk meg Dunántúlon, Ausztrián át, Észak-Olaszországban található célpontunkig.
A Dolomitok szívében, a Misurina tavaknál egy kellemes kempingben építettünk tábort, szervezőnk M. Zsolt jóvoltából. Csillagtúrák keretében jártuk be a közelebbi útvonalakat. Autóbuszunk a beszállásig elszállított bennünket. 40 fős csoportunkat a családom, barátok, tanárok, orvos házaspár, általános iskolás diákok alkották. Táborhelyünk körül a hegyek valóban az égig érnek.
Felkerestük a Lavaredo tornyokat, a Cadin csoport hegyvonulatát -- ahol Eötvös Loránd is járt és mászott --, a Monte Piana fennsíkját -- ahol az első világháború harci eszközei és a lövészárkok még ma is láthatók --, a Catinacchio-t -- ahol a Függőjátszma című Stallone filmet forgatták --, Cortina d'Ampezzot a Dolomitok fővárosát -- téli olimpiák színhelyét -- és még számtalan csodálatos helyet.
A hegyek világában eltöltött tartalmas egy hetet megkoronáztuk. Leruccantunk a tengerhez is.


 -------------------------------------------------------------------------------

Tisza-túrán kenuval az Öcsémmel, Zolival. ( igen vele http://bagyinszki.eu/ )
Néhány évvel ezelőtt, a Kazincbarcikai Természetjárókkal végre vízen is kipróbáltuk magunkat.
Tiszabecstől Tokajig -- Naményig zöld vízen -- eveztünk hat napos vándortábor keretében. Hat napot eveztünk a Nemzetközi Tiszatúrán, naponta 30 km-t is megtettünk. Sátor volt a palotánk, bogrács pedig a konyhánk. Pecabottal akasztottunk, Tisza-hallal úgy jól laktunk. Tűző napon gályáztunk, meder alján hűsöltünk, zöld lombokról madárdal, kempingekben sörital.


 -------------------------------------------------------------------------------

Sokak szemében extrém ez a kalandom. 
2x2 keréken az Alpokban

Útvonal vonattal:
Kazincbarcika-Badacsonytomajig odafelé és Hegyeshalom-Kazincbarcika hazafelé.
Bicajjal K. Tamás barátommal:
Szép hazánkban:
Badacsonytomaj - Keszthely - Zalaegerszeg - Őriszentpéter - Szentgotthárd - Rábafüzes
Ausztria: Fürstenfeld - Graz - Klagenfurt - Villach
Olaszország: Tarvisio - Udine - Velence - Belluno - Cortina(Dolomitok) - Bolzano - Merano - Passo di Stelvio(2760m)
Svájc: Zernez - Szent-Moritz
Ausztria: Landeck - Innsbruck - Kufstein - Salzburg - Linz - Vachau - Bécs - Hegyeshalom
Letekert táv: 2200 km
Időtartam: 26 nap
Szint: sok ezer méter, legalább hat 2000 m feletti alpesi hágóval fűszerezve.
A Stelvio Pass 2760 méteres magasságával, embert próbáló teljesítmény.Itt a képen látható, mellettünk az Ortler tömbje, 4000 m.


Történet:
Az éjszaka közepén pakoltuk a vonatra bicajunkat, kb. 40 kg csomaggal. Az egy hónapra tervezett útra mindent vittünk. Élelmet, szállodánkat, öltözékeinket, elszántságunkat. Honvágyunkat itthon hagyva -- ami két hét múlva jelentkezett is --, nagy reményekkel, kalandvággyal indultunk útnak. Útvonaltervünk, motivációnk már hetekkel előbb megvolt......................

Sok hasonló csavargás színesítette még kalandozó életemet.
Bringás túrák:
Az osztrák Duna szakasz mentén két hét egyedül a drótszamár nyergében:
Sopronból Passauba és vissza Hainburg-Pozsony-Hegyeshalomig 1000 km, 12 nap
Családdal 500 km részben ezen az útvonalon.
Nyíregyházától (Erdélyben) Máramarossziget-Radnai havasok-Erdély Békás-szoros útvonalon,
Debrecen-Torockó-Kolozsvár-Debrecen
Debrecen-Nagyvárad-Belényes-Pádis fensík-Nagyszalonta-Berettyóújfalu

Gyalogtúrák:
Erdély hegyeiben: Bihar, Gyalu, Radnai havasok, Retyezát, Bucsecs, Nagy-Hagymás, Néra szurdok. A Felvidéken: Érchegység, Torna, Szepes, Alacsony-Tátra, Magas-Tátra, Liptói havasok és még számtalan hegység Svájcban, Auszriában, Csehországban, Kárpátalján..............................